Várlexikon mintaoldal
Közlemények
Küldd el ezt az oldalt az ismerőseidnek!
E-mail a webmesternek
Vissza az előző oldalra

Magyar Magyar Magyar English Deutsch English Deutsch

Tisztelt látogatónk !

Ezen az oldalon jelentetjük majd meg a Magyar Várarchívum Alapítvány munkájával kapcsolatos beszámolókat, valamint az adományok felhasználásáról szóló elszámolásokat.


Keserű László - Vártúrák 2006

A 2006-os esztendő 32 vártúrát hozott, 89 hely felkeresésével. Így bár az előzetes terveim közül jó néhány kimaradt idő hiányában, mégis sikeresnek ítélem a 2006-os évet.

Útvonalak:

2006-01-08 - Várgesztes - Várgesztes kisvár

2006-01-22 - Solymár Szarkavár - Esztergom királyi vár

2006-01-28 - Visegrád Fellegvár

2006-02-05 - Sopron - Burgerland - Fraknó - Kabold

2006-03-15 - Szlovákia - Borostyánkő - Stompfa - Dévény

2006-03-25 - Szlovákia - Zólyomlipcse - Végles

2006-04-07 - Szlovákia - Zólyom várkastély - Zólyom pusztavár

2006-04-08 - Borsod - Szabolcs túra Tiborékkal

01 - Vaja - Vay várkastély
02 - Szamosangyalos - Domahidy-domb
03 - Vámosatya - Büdy vár
04 - Sátoraljaújhely
05 - Fűzér

2006-05-17 - Pécsvárad

2006-05-20 - Csővár

2006-05-27-29 - Castrum Bene - Győr

01 - Győr - Püspökvár
02 - Vágsellye
03 - Szomolány
04 - Berencsváralja
05 - Berencs óvár
06 - Ószombat - Sobotiste
07 - Korlátkő
08 - Éleskő
09 - Hédervár - kastély
10 - Hédervár - Zsidódomb Árpádkori vár
11 - Mosonmagyaróvár

2006-06-05 - Drégelyvár - Szandavár

2006-06-17 - Sárospatak

2006-06-18 - Nagykövesd - Királyhelmec - Boldogkő

2006-07-07 - Mecseknádasd - Pécsvárad - Siklós

2006-07-15 - Szlovákia - Borostyánkő - Sárkányvár - Fehérkő

2006-07-16 - Fertőrákos - Kőfejtő - Fertőd - Kapuvár

2006-07-28 - 08.02 - Szlovákiai túra 6 nap

1 - Torna - Nagyszalánc - Vinné
2 - Kapi - Jeszenő - Barkó - Csicsva
3 - Kisszeben - Palocsa - Szepes - Márkusfalva - Igló
4 - Frics - Szepes - Sáros - Tarkő - Hőnig
5 - Kapi - Zboró - Bártfa - Sóvár

Turna - Torna

A kék jelzett úton, amely a vár eredeti szekérútja 45 perc alatt lehet feljutni a várhoz. Az út egy részét árnyék nélkül kell megtenni. Mivel természetvédelmi terület, ezért maradjunk az úton. Erre több tábla is figyelmeztet. Az áttekinthetőséget rendkívül megnehezíti a burjánzó aljnövényzet. A várban a 2006-os bejárás során semmiféle megóvást jelző munkálatot sem láttunk. A több évvel ezelőtt kivágott fák helyét aljnövényzet dzsungele vette át. A várfalakon is több cserje vetette meg lábát, siettetve ezek pusztulását. A vár állapota erősen pusztuló, sürgős állagmegóvásra lenne szükség.

Slanec - Szalánc

A templomnál balra fordulva indul az út fel a várhoz, amely 300 méter után találkozik a piros turistaúttal. Ezen haladva félóra kapaszkodás után érjük el az erősen pusztuló romokat. 2006-os bejárás során állagmegóvási munkák nyomát nem láttuk. A torony és a palota is igen erősen omladozik.

Vinné - Vinné

A templom után 100 méterre fordul az út balra, mellyen a falú széléig el lehet autóval jutni. Bátrabbak, további szűk kilométert spórolhatnak a földúton tovább menve, itt kezdődik a természetvédelmi terület határa. Innen a kék jelzésen tovább haladva félóra kaptatás után jutunk el az alsó nyeregig, ahol a sárga jelzésre térve negyedóra alatt érünk fel a várhoz. A jól látható a kettős szárazárkon keresztül jutunk be a várba. A belső mag kivételével a vár nehezen átlátható a burjánzó cserjék és aljnövényzet miatt. 2006-os bejárás során állagmegóvási munkák nyomát nem láttuk.

Brekov - Barkó

A faluban a templomnál fordul az út balra, a sárga jelzésen a lezárt út előtti parkolóig tudunk autóval feljutni. Innét a murvával felszórt úton haladva jó félóra alatt jutunk fel a várba. Közvetlen a vár alatt az elmúlt évben uniós forrásból pihenőhelyet alakítottak ki két kúttal. Mivel a faluból árnyék nélkül lehet felsétálni ezért ennek mindenki örülni fog. A vár a sziklás talaj miatt szerencsére nem tudott eldzsungelesedni, bár az 1960 ás Hajduch képen még a kapu is jól látszódik. Mára ezt már fák takarják. A vár belső területe jól áttekinthető, láthatóan gondosan irtják az aljnövényzetet, illetve egy kisebb birkanyáj gondoskodik a terület gyomtalanításáról . A falak sajnos állagmegóvás híján erősen pusztulnak. 2006-os bejárásunk során állagmegóvási munkák nyomát nem láttuk.

Jasenov - Várjeszenő

A falu végéig autóval el lehet jutni a kék jelzést követve. Egy termésköves kerítésű ház előtt felszórt parkoló van kialakítva. Innen indulva a kék jelzésen a gerincen haladva 45 percnyi erős kapaszkodás után érünk fel a várba. A külsővárban néhány évvel ezelőtt kivágták a fákat, így az áttekinthetőség a kapu előtt viszonylag jó, bár az aljnövényzet már több helyen elég magas és több helyen nehezen áthatolható. A belső vár tiszta dzsungel, kivétel talán az öregtorony és szűk környezete. A vár nagyon erősen pusztul, véd művei között óvatosan mozogjunk. 2006-os bejárás során állagmegóvási munkák nyomát nem láttuk. Könnyebb de jóval hosszabb túra a vár régi szekérútján feljutni amely szintén a pakoló végéből fut tovább. Idő hiányában nem tudtam leellenőrizni, mekkora távolságot és időt jelent ez.

Cicava - Csicsva

A templom előtt lehet leparkolni az autóval. A temető mellett indul el az út fel a várba amelyet 10 percnyi kapaszkodás után érünk el. Ezt az utat javaslom nyáron a kék jelzés helyett, mert végig árnyékban a fák alatt halad. A vár belső területe jól áttekinthető. A falak sajnos állagmegóvás híján erősen pusztulnak, több helyen friss nagyobb omlásokkal. Véd művei között óvatosan mozogjunk! 2006-os bejárásunk során állagmegóvási munkák nyomát nem láttuk.

Saris - Sáros

A falu központjából a sárga jelzésen haladva jobbra lesz egy leágazás, ahol le lehet rakni az autót. Itt egy kis bemutatót láthatunk, melyet sajnos láthatóan nem gondoznak, mára a gaz veri fel. A vékony műút innen indul fel a várba. Az egész hegy természetvédelmi terület, autóval nem szabad bemenni! A sorompó rég nincs használva, ott jártunkkor (2006) már a karja is hiányzott. Tovább menni a csábítás ellenére sem célszerű, mivel az út sincs gondozva és így állapota már veszélyes. Emellett több keresztbedőlt fát számoltunk meg útközben. A séta fölfelé cirka másfél óra, de cserébe nem kell komoly emelkedéssel számolni. Kellemes sétával haladván jutunk egyre feljebb. Emellett az út mentén a hegy természeti látnivalóiról és élővilágáról helyeztek el táblákat. Örömmel láttuk, hogy magyar nyelven is. A várban a főkapun keresztül jutunk be. Tavasztól késő őszig az egész vár egy botanikus kert. Mindent elborít a szinte ember magasságú növényzet. A vár a külső falaktól és a szisztematikusan elhelyezkedő bástyáktól eltekintve nehezen áttekinthető. Középtájon helyezkedik el az ispánsági vár magja az öregtoronnyal. A toronyba bár kissé már hason csúszva, de be lehet jutni és fel lehet menni a tetejébe. Ezt mindenki a saját kockázatára tegye!! Innen jól belátható a vár teljes területe. A várban rengeteg összehordott követ találhatunk szinte mindenütt. Ezek egy elkezdett, de félbehagyott régészeti kutatás nyomai. 2006 évi terepbejárásunkkor semmiféle állagmegóvási munka nyomait sem láttuk. Az út és a környezet nyomaiból ítélve évek óta nem foglalkoztak még a telepített információs felületekkel sem. Azok a várral együtt pusztulnak.

Hanigovce - Hőnig

A falu közepe táján kell balra tartani a kék jelzést követve. Autóval eddig lehet eljutni. A kék jelzés megkerülve a falut folyamatos, de enyhe emelkedéssel halad felfelé. Nehezíti a dolgot, hogy az út nagy részét árnyék nélkül kell megtenni, igen ingatag köves talajon. Viszont a látvány, szinte az egész úton kárpótolja a fáradt vándort. Jól látható Tarkő várhegye és fantasztikus a kilátás minden irányba. Két és fél kilométeres séta után érjük el a jobbra induló sárga jelzést, amelyen még egy 20 percnyi séta után érjük el a várnak helyt adó sziklacsúcsot. Innen már csak egy pár perces, de megerőltető 50 méteres mászás után a már nem létező kapu helyén áthaladva megérkezünk a várudvarra.
Van lehetőség a sárga jelzésen Lutina felől is elindulni, amely a rövidebb út, de 130 méteres szintkülönbséggel több emelkedést is jelent. A vár állapota sajnos mindennemű megóvás nélkül igen rossz állapotú. Az udvari kerítőfalak csak az északi irányba futva állnak, a többi részen elpusztulva, vagy épp egy kicsit a föld alól kilátszva állnak. A palota falaiból még min a négy oldalon állnak több méteres magasságú részek, de ezek állapota rendkívül rossz. Állagmegóvás nélkül sokáig már nem fognak állni.

Plavec - Palocsa

Kisszeben felöl érkezve a 68-as főúton, a híd után kell balra a Motorest-nél letérni. Innét vadonatúj aszfaltúton lehet feljutni a vár háta mögé. Az út szélén leparkolva, balra a vár szekérútján ötperces könnyű sétával érjük el a várat. A vár területe jól áttekinthető, bár régészeti munkálatoknak és állagmegóvásnak a nyomait nem láttuk 2006-os bejárásunk alatt. Szerencsére friss omlás, illetve egyéb komolyabb pusztulás nyomait sem.

Frics - Fričovce

Az Eperjes - Lőcse (18-as) főút mellett elhelyezkedő várkastély 1630-ban épült. Uniós pénzből folyamatosan állítják helyre, mára már 90%-os elkészültséggel büszkélkedhet. Jelenleg szálloda és étterem működik benne, mely igen kedvező árfekvésével kellemes szállásunk volt 2006 nyarán.

Markusovce - Márkusfalva

Igló (Spisské Nova Ves) felől közelítve a templomnál célszerű leparkolni. Innen egy lépcsőn lehet feljutni a templomhoz és a várkastélyhoz. Sajnos jelenleg nem látogatható, de körbesétálva is képet kaphatunk e kis erősség szépségéről. Remélhetőleg nemsokára gazdára lel, hisz jó állapotban lévén biztosan nem tettek le hasznosíthatóságáról.

Szepeshely - erődített kolostor

Szepesvárral szemben helyezkedik el Szepesváralja fölött Szepeshely egyházi települése. Kőfallal körülkerített területe a szepesi püspökség központja. Szabadon látogatható. Megközelíthető Lőcse, vagy Szepesváralja felöl.

Spisské - Szepesvár

Néhány apró kiegészítés. A vár személygépkocsival két irányból is megközelíthető.

1. Hodkovce felé letérni a főútról, majd fél kilométer múlva jobbra fordulva a vár alatti parkolóba jutunk. Ez a legközelebbi pont a várhoz. A vár így 10 perc gyaloglásnyira van a parkolótól.
Itt 60 koronát kell fizetni személyautóra

2. Szepesváralja felöl a falu kialakított parkolóit használva, az alsóvár délnyugat felé néző kapujához juthatunk.
Itt 60-100 koronát kell fizetni személyautóra. Célszerű a falucska szabad részein parkolni.

Belépődíjak (2006) : 100SK felnőtt, 60SK diák/gyermek

Kapusany - Kapivár

A faluba a főútról befordulva a templomig haladni, majd utána a balra tartó kis utcán a vár jelzés táblákat követve átmegyünk a hídon, itt először jobbra, majd a hegy felé balra tartva, immáron köves földúton a legutolsó házig lehet feljutni. Az út itt jobbra fordul és sorompó zárja le. A nagy kérdést itt kell eldönteni. A ház mögött az erdőbe továbbhaladó kék jelzés nyílegyenesen halad felfelé erős emelkedéssel. Háromnegyedórás mászást jelentve, sok helyen sziklákon áthaladva érjük el a várat. Nedves időben nagyon nem tanácsos ezt az utat választani. A második és egyben könnyebb lehetőség a sorompónál jobbra tartva az eredeti szekérút nyomvonalát tartani. Hosszabb, de lényegesen kényelmesebb módja a vár meghódításának. Kapi talán az egyik legjobb állapotban lévő vár a környéken. Állagmegóvást, illetve régészeti feltárás nyomait 2006-os bejárásunk során nem tapasztaltunk.

Zborov - Zboró

Mielőtt beérnénk Zboró-ba a főút keresztezi a sárga turista jelzést. Jó iránypont előtte egy balra elterülő legelő. Itt le is lehet parkolni. A műúton még 50 métert kell sétálni amig az út áthalad a patakon. Itt jobbra tér le a sárga jelzés. Azt követve jutunk el a folyón átívelő gyaloghídig. Azon áthaladva a sárga jelzést kell követni a várig. Az úton folyamatos tájékoztatást adnak a vár történetét bemutató sárga oszlopokon elhelyezkedő táblák. Maga a vár belső területét láthatóan tisztítják. Fákat és magas aljnövényzetet nem találtunk, de az erdő már erősen ostromolja a várat, a külső várfalakon szinte átfolyik. A vár fotózása szinte lehetetlen a külső falak felől. Aktuális lenne az erő ritkítása a falak mentén. A vár monumentális hatással bír, de nagyon erősen pusztul, véd művei között óvatosan mozogjunk. 2006-os bejárásunk során kisebb 1-2 éves munkálatok nyomait láttuk, de lényeges a vár megmentésére irányuló tevékenységet nem.

2006-08-19 - Szlovákia - Csejte - Jókő

2006-09-23 - Cserépvár

2006-09-29 - Dombóvár Szigeterdő - Szigetvár

2006-10-08 - Solymár - Szarkavár

2006-10-15 - Kirándulás Tiborékkal - Csepreg - Zalaszentiván

01 - Jobaháza - halom
02 - Pusztacsalád Szolgagyőr
03 - Csepreg
04 - Egervár
05 - Zalaszentiván - Kisfaludi-hegy

2006-10-22 - 23 - Kőszeg - Burgerland

01 - Kőszeg, vár
02 - Szent Vid templom
03 - Óház
04 - Burgerland - Léka

2006-11-26 - Szlovákia Tiborék - Garamvölgye

01 - Hrussó - Hrussov
02 - Fenyőkosztolány - Zsiványtorony
03 - Barsberzence Pusztatorony
04 - Saskő

 

2006-12-27 - Vitány vára